Razlika između zdrave i nezdrave sramote

Razlika između zdrave i nezdrave sramote

’’Sačuvaj dušu moju i izbavi me; ne daj da se osramotim, jer se u Tebe uzdam.’’ Psalam 25:20

Svakoga dana se susrećemo sa dve različite vrste sramote i važno je da poznajemo razliku.

Postoji vrsta sramote koja je normalna i zdrava. Na primer, kada izgubimo ili slomimo nešto što nije naše, osećamo se razočarano zbog svoje greške. Poželimo da nismo bili tako neoprezni ili nemarni. Bude nam krivo, ali možemo da zatražimo oproštenje, da ga primimo i nastavimo dalje sa svojim životom.

Zdrava sramota nas podeća da smo nesavršena ljudska bića sa slobostima i ograničenjima. Ona nas podseća da nam je potreban Bog.

Nažalost, kada se sramota ne završi tu, ona postaje otrovna i nezdrava. Kada osoba ne traži oproštenje, počinje da kažnjava sebe i da mrzi ono ko ona jeste.

Nemoj da provodiš vreme na tom mestu, seti se tvoje prave pozicije kao dete Božije (vidi Rimljanima 8:17). Nezdrava sramota će te navesti da zaboraviš ko si u Hristu, a zdrava sramota će te podećati da si ništa bez Njega. Danas, moli se da ti Bog pomogne da uočiš razliku između dve različite vrste sramote.


Početak molitve:

Gospode, ne želim da živim pod pritiskom nezdrave sramote. Pomozi mi da se setim koliko me voliš. Zato što si mi oprotio, ne moram da kažnjavam sebe.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon