Zaustavi emocionalni jo-jo efekat

Zaustavi emocionalni jo-jo efekat

‘’A plod Duha je ljubav, radost, mir, strpljivost, ljubaznost, dobrota, vernost, krotkost i uzdržljivost, i protiv njih nema zakona.’’ —Galaćanima 5:22-23

Sećam se perioda kada sam bila ono što danas nazivam ”jo-jo hrišćanin.” Stanje na emocionalnom planu mi se neprestano menjalo. Ako bi moj suprug Dejv radio ono što mi se sviđa, bila bih srećna. Ako nije radio ono što mi se sviđa, naljutila bih se. Još uvek nisam znala kako da budem vođena Svetim Duhom, dopuštala sam da emocije vode moje ponašanje.

Vernici mi više nego bilo šta pričaju o tome kako se osećaju. ”Osećam se kao da me niko ne voli.” ”Osećam da se moj muž ne ponaša prema meni kako treba.” ”Osećam da nikada neću biti srećan.” Osećam…. Ne osećam…. itd. Bog želi da znamo da naše emocije nikada neće prestati, zato moramo na naučimo na ih kontrolišemo, a ne da one kontrolišu nas. Možemo da vežbamo samokontrolu i da ne dopustimo da telo vlada nama. Niko od nas nije dobio, niti će dobiti sve što želi. Duhovno zreo vernik će biti u miru čak i kada ne dobije ono što želi. Na nama je da odlučimo i kažemo sebi da nećemo uvek moći da kažemo, radimo i jedemo ono što želimo. Neka te Sveti Duh vodi da činiš ono što je ispravno bez obzira kako se osećaš!

Umesto da se fokusiramo na to kako se osećamo, usresredimo se na istine u Božijoj Reči.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon