Nemoj imati pretjerano mišljenje o sebi

Nemoj imati pretjerano mišljenje o sebi

„Jer ako netko misli da je netko [suviše važan da bi se udostojao uzeti na sebe teret drugoga], a nije nitko [po nadmoćnosti, izuzev po svojoj ocjeni], on zavodi, zavarava i vara samog sebe.“ – Galaćanima 6:3

Biblija nas stalno upozorava protiv ponosa. Ne mogu dovoljno naglasiti opasnost od ponosa. Kad se prepustimo ponosu, mi dajemo neprijatelju mjesto velikog utjecaja na nas.

Kad previše razmišljamo o sebi, to nas dovodi da druge manje vrednujemo, zaboravimo vjerovati Bogu i  ignoriramo činjenicu da smo bez Boga doista ništa.

Takav stav i način  razmišljanja je Gospodinu odvratan. Moramo imati sveti strah od ponosa i sjetiti se da mi jesmo posebni i vrijedni, ali zato što nas Bog voli i oprostio nam je, a ne zato što sami možemo postići velike stvari.

Važno je shvatiti da kad god se ističemo u bilo kojem području, to je samo zato jer nam je Bog dao dar i milost učiniti to. Onog trenutka kad mislimo da smo postigli velike stvari u našoj snazi, mi smo u ponosu.

Zapamti, mi pripadamo Bogu. Umjesto pretjeranog mišljenja o sebi samima, fokusirajmo se na Božju veličinu i Njegovu ljubav koju ima za nas. Samo po Njegovoj milosti možemo uspjeti u bilo čemu na što nas On poziva.

Molitva:

Gospodine, sve dobro u meni i u mom životu dolazi od Tebe. Zato se ponizujem pred Tobom i kajem se za svaki ponos kojeg se držim znajući da svaki moj uspjeh i napredak je zbog Tvoje milosti i dobrote.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon