Pokaži milost svojim neprijateljima

Pokaži milost svojim neprijateljima

„Čuli ste da je rečeno: Ljubi bližnjega svojega, a mrzi neprijatelja svojega. A ja vam kažem: Ljubite svoje neprijatelje, blagoslivljajte one koji vas proklinju, činite dobro onima koji vas mrze i molite za one koji vas zlostavljaju i koji vas progone“ – Matej 5:43-44

Volim film ‘El Cid’; to je priča o čovjeku koji je ujedinio Španjolsku i postao veliki junak. Kršćani su se stoljećima borili protiv Maura. Međusobno su se mrzili i ubijali jedni druge. El Cid je u borbi zarobio pet Maura, ali ih je odbio ubiti jer ubijanje nikad nikome nije donijelo neko dobro. Vjerovao je da će pokazivanje milosti njegovim neprijateljima promijeniti njihova srca, pa će svi moći živjeti u miru.

Jedan od Maura je izjavio: „Svatko može ubiti, ali samo istinski kralj može pokazati milost svojim neprijateljima.“ Zbog jednog čina milosti El Cida, njegovi neprijatelji su mu se ponudili kao prijatelji i saveznici od tog trenutka pa nadalje.

Isus je pravi Kralj i dobar je, ljubazan i milostiv prema svima,  čak i prema onima koji Ga mrze. Možemo li mi slijediti Njegov primjer? Možeš li se u ovom trenutku sjetiti nekoga kome bi mogao iskazati ovakvu milost? Biti dobar i milostiv, posebno prema svojim neprijateljima, može biti najmoćnija stvar koju si ikad učinio.

Molitva:

Bože, nije lako, ali želim biti osoba koja pokazuje milost svima, čak i mojim neprijateljima. Po Tvojoj milosti, biram živjeti život milosrđa.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon