Mindennapi Válaszok - Everyday Answers

Tippek az egészséges önképhez

írta Joyce Meyer

Tippek az egészséges önképhez

Tudod, hogy Isten akarata, hogy egészséges önképed legyen? Tudod-e, hogy Ő azt szeretné, hogy igazán szeresd magad azért, aki vagy – a személyiségedért, az ajándékaidért és a tehetségedért, sőt még a furcsaságaidért is?

Bevallom, volt idő, amikor egyáltalán nem szerettem magam. Borzasztóan bizonytalan voltam, és állandóan olyan akartam lenni, mint mások. Mindarra koncentráltam, ami rossz volt bennem, és ez megakasztott!

Tudod, van egy ellenségünk, a Sátán, aki folyamatosan negatív gondolatokkal akarja megtölteni az elménket. Azt akarja, hogy folyamatosan a gyengeségeinkre összpontosítsunk, azokon elmélkedjünk, majd kimondjuk őket a szánkból.

Rájátszik a bizonytalanságainkra, és mint egy megakadt lemez, ugyanazokkal a dolgokkal bombáz minket, újra és újra. Olyan dolgokat fog mondani nekünk, mint:

“Mindig elrontod a dolgokat – hogyan szerethet téged Isten?”

“Soha nem leszel olyan jó, mint a testvéred.”

Vagy talán ezt már hallottad: “Ezt nem tudod megcsinálni – nem vagy elég okos!” Azt akarja, hogy rosszul érezzük magunkat, majd összehasonlítsuk magunkat mindenki mással.

De itt van a probléma: Ha nem ismerjük fel a hazugságait, és nem helyettesítjük őket az Isten Igéjéből vett igazsággal, akkor elkezdjük elhinni ezeket a dolgokat magunkról, és elkezdjük a saját szánkkal is kimondani őket.

El sem tudom mondani, hány történetet hallottam már olyan emberekről, akiknek többször is azt mondták gyerekkorukban, hogy buták vagy ostobák. A szüleik meggyőzték őket arról, hogy “soha nem lesz belőlük semmi az életben”. És függetlenül attól, hogy mennyire intelligensek vagy tehetségesek voltak, évekig kellett hallgatniuk ezt a megakadt lemezt a fejükben. Néhányukat ez egy ideig még vissza is tartotta – időbe telt, amíg a hazugságok helyébe az igazság lépett.

Látod, a gondolataink és a szavaink hihetetlenül fontosak. A Példabeszédek 23:7 azt írja, hogy …ahogyan [az ember] gondolkodik a szívében, olyan ő… (angol fordítás szerint). A Példabeszédek 18:21 azt is mondja nekünk, hogy: Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi.

Bebizonyosodott, hogy jobban elhisszük azt, amit magunkról gondolunk és mondunk, mint azt, amit más mond rólunk.

Ezért olyan fontos, hogy szándékosan elmélkedjünk a magunkkal kapcsolatos jó dolgokon. Aktívan keresnünk kell a jót, majd úgy kell döntenünk, hogy erről gondolkodunk, és beszélünk.

Miről beszélsz ?

Ha ismered a tanításaimat, tudod, hogy sok üzenetet osztok meg a gondolataink és szavaink erejéről. És ez sokkal többről szól, mint a “pozitív gondolkodásról”; arról van szó, hogy a hazugságokat Isten Igéjének igazságával helyettesítsük.

Tudod, Isten Igéje hatalmas, és képes megújítani az elménket, és segít nekünk abban, hogy úgy lássuk magunkat, ahogyan Isten lát minket (lásd Róma 12:2). Minél jobban ismerjük, amit Isten mond, annál inkább felismerjük az ellenség hazugságait, és képesek leszünk az igazsággal helyettesíteni azokat.

Ha például az ellenség (vagy bárki más) megpróbál meggyőzni arról, hogy nem vagy szerethető, emlékeztesd arra, hogy mit mond rólad Isten.

Gondolj és mondj olyan dolgokat, mint: “Isten gyermeke vagyok, és félelmetesen és csodálatosan vagyok teremtve. Ő szeret engem, és törődik életem minden egyes részletével. Mielőtt megszülettem volna, Ő már elfogadott engem. Nagyszerű terve van az életemmel!” (Lásd: 139. zsoltár; Róma 8:38-39; Jeremiás 1:5; 29:11).

Az, hogy megtanultam hangosan megvallani Isten Igéjét, megváltoztatta az életemet. A megvallás azt jelenti, hogy “ugyanazt mondom, mint”. Annyira fontos, hogy azt mondjuk, amit Isten mond, és az Ő Igéjét mondjuk – nem pedig azt, amit az érzéseink, más emberek vagy a körülményeink mondanak nekünk.

Arra bátorítalak, hogy szánj időt arra, hogy megismerd, mit mond rólad Isten Igéje, aztán mondd ki a száddal. Őszintén szólva, ez az egyik legerőteljesebb dolog, amit tehetsz, hogy megváltoztasd az önképedet, és elkezdd magadat pozitívan látni.

Amikor az Úr először kezdett el tanítani erről, leültem, és a Szentírás alapján összeállítottam egy listát a megvallásokról. Mire befejeztem, több mint 100 egyéni megvallásom volt! Elkezdtem ezeket naponta kétszer hangosan kimondani, hogy az Ő igazsága mélyen belém ivódjon.

Régebben például sok bűntudattal foglalkoztam. Így az egyik megvallásom a következő volt (és még mindig az): “Én Isten igazsága vagyok Jézus Krisztusban” (lásd 2Korinthus 5:21).

Amikor először kezdtem ezt kimondani, valóban nem hittem benne – nem éreztem magam igaznak Isten előtt. A hetek, hónapok és évek során azonban Isten az Ő Igéjét használta arra, hogy megváltoztasson engem, és segítsen abban, hogy elhiggyem, hogy megigazultam Előtte.

Isten Igéjének megvallását azért folytatom, mert láttam az eredményeket a saját életemben. Az Ige működik, és megvan az ereje, hogy legyőzze az ellenség hazugságait! (Lásd Zsidókhoz írt levél 4:12.)

Ez egy szellemi igazság: Ha pozitívan beszélünk magunkról, akkor elkezdjük magunkat egészséges, pozitív módon látni. A magunkról alkotott véleményünket egyszerűen már azzal javíthatjuk, ahogyan beszélünk!

Kihívást intézek feléd, hogy valóban szíveden legyen ez az üzenet. Kezdheted azzal, hogy akár csak öt percet rászánsz arra minden reggel – akár az autódban, munkába menet – , hogy pozitív dolgokat nyilatkozz magadról, az életedről és a napodról. Küzdhetsz a “megakadt lemez” ellen, és olyan szavakkal helyettesítheted, amelyek egészséges önképet eredményeznek.

Miközben ezt teszed, Isten Igéjének igazsága legyőzi a hazugságokat, és elkezded magadat teljesen új módon látni.

Ne feledd, Isten szeret téged, és az egyik legnagyobb vágya, hogy szeresd magad. Neki személyre szabott terve van az életedre nézve, amelyet csak te tudsz beteljesíteni. Ő szeretné megadni neked a bizalmat, hogy bátran menj a jövődbe, szeresd az életedet és szeresd azt a személyt, akinek Ő teremtett téged.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon