Mindennapi Válaszok - Everyday Answers

Itt az idő, hogy ragyogj

írta: Joyce Meyer

Hogyan legyünk “só és fény” a rászoruló világ számára

Hallottad már valaha, hogy valaki azt mondja: “Van bennük valami”? Ez általában azt jelenti, hogy látnak valamit, amit csodálnak egy személyben; kiemelkedik a tömegből, de nem tudják pontosan megmondani, mi az.

Én szeretem, amikor ezt hallom egy keresztényről. Mert amikor jók vagyunk az emberekhez, és Isten szeretete árad át rajtunk, van valami, ami egyszerűen magára vonzza az emberek figyelmét.

A Biblia szerint a keresztények a föld sója és a világ világossága (lásd Máté 5:13-16). A munkahelyen, az élelmiszerboltban, sőt még a barátok és családtagok között is, akiknek nincs kapcsolatuk Krisztussal, Isten népe ott van, hogy megízesítse a kellemetlen helyzeteket.

Manapság annyi zűrzavar van az emberek életében – rengeteg sötétség -, és reményt keresnek. Keresztényként mi vagyunk azok, akik segíthetünk nekik megtalálni azt, amire szükségük van az Istennel való kapcsolaton keresztül.

A Máté 5:13-ban Jézus azt kérdezi: “Mit használ az, ha a só elveszti az ízét?”

Úgy tűnik, hogy valahol az út során elmosódtak a határok az istenfélelem és az istentelenség között. Azok a dolgok, amelyek 20-30 évvel ezelőtt helytelennek számítottak volna, ma már “nem is tűnnek olyan rossznak”. Kíváncsi vagyok, mit hoz a következő 20 év, ha ez így folytatódik.

Talán fel kell tennünk magunknak a kérdést: Mit mutatunk a világnak? Mi az, ami “sósan” tart minket? Hogyan tudjuk mi, keresztények, a körülöttünk lévő sötétségben megtartani a fényünket? Mi különböztet meg minket?

Hiszem, hogy a válasz a szentség. És amikor azt mondom, szentség, nem a vallásra gondolok. Nem egy listára gondolok, hogy mit szabad és mit nem szabad… vagy arra, hogy vasárnap reggelente gyülekezetbe megyünk, csak azért, hogy a hét egy napján elvégezzük keresztényi kötelességünket. Igen, gyülekezetbe járni nagyszerű dolog! A szent élet azonban sokkal többről szól, mint hetente egyszer részt venni egy istentiszteleten.

Amikor azt mondom, szentség, akkor olyan viselkedésről beszélek, amely az Istennel való személyes, bensőséges kapcsolatból fakad. Olyasmire gondolok, ami segít bennünket abban, hogy szeressük a többi embert és jók legyünk hozzájuk.

A szentség az a “valami”, amit a világnak látnia kell bennünk. Olyan sokan vannak, akik talán soha nem járnak istentiszteletre vagy nem olvassák a Bibliát, de minket olvasnak! Figyelik a viselkedésünket, és ránk figyelnek, hogy megtudják, milyen Isten.

Mi vagyunk Isten követei, és az a feladatunk, hogy világosság legyünk a sötétségben, hogy megtalálják az utat Jézushoz (lásd 2Korinthus 5:20).

A Zsidókhoz írt levél 12:14 azt mondja nekünk, hogy törekedjünk a szentségre. A különböző bibliai változatok olyan szavakat használnak, mint “dolgozzatok”, “tegyetek meg minden erőfeszítést”, “törekedjetek” és “legyetek”. A szentség annak a munkának az eredménye, amelyet Isten végez mindannyiunkban a Vele való személyes kapcsolatunkon keresztül. Abban a pillanatban kezdődik, amikor elfogadjuk Jézust Megváltónknak. Amikor Ő eljön, hogy a szívünkben éljen, abban a pillanatban szentté válunk. Aztán apránként, belülről kifelé megváltoztat minket, hogy egyre inkább hasonlóvá váljunk hozzá (lásd 2Korinthus 3:18).

E folyamat során Isten lassan eltávolítja büszkeségünket és önzésünket. Kevésbé összpontosítunk arra, hogy hogyan tudunk magunknak örömet szerezni, és inkább azzal foglalkozunk, hogy megáldjuk a többi embert. A “Mi van velem?” helyett a “Hogyan segíthetek neked?” felé haladunk.

Most fontos emlékeznünk arra, hogy nem tudjuk megváltoztatni magunkat – csak Isten tud megváltoztatni minket, és segíteni nekünk, hogy még inkább olyanok legyünk, mint Ő. A János 15:5-ben Jézus azt mondja: “Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.”

Mi tehát a mi részünk? A mi részünk az, hogy rendszeresen szánjunk egy kis időt arra, hogy fejlesszük az Istennel való kapcsolatunkat. Ezt úgy tesszük, hogy olvassuk az Igét, és imádságban beszélgetünk vele. Akárcsak egy legjobb barát, az Úr azt kívánja, hogy egész nap beszélgessünk vele bármiről és mindenről.

Szeretem azt mondani, hogy a szentség egy “belső munka”. Ahogy időt töltünk Istennel, és kérjük, hogy változtasson meg, Ő lassan, de biztosan átalakít minket belülről kifelé.

Ne aggódj, ha úgy érzed, hogy még nem “érkeztél meg”. Az a tény, hogy jobb emberré akarsz válni, azt jelenti, hogy haladsz. Isten nem ígéri nekünk, hogy a folyamat gyors vagy könnyű lesz, de biztosít minket arról, hogy egyre hasonlóbbá fog tenni minket, ahogy továbbra is keressük Őt.

Bárhol is vagyunk a szentségben való növekedésünk folyamatában, fontos, hogy ne feledjük, a világ figyel. És minden nap, minden helyzetben megvan az a kiváltságunk, hogy só és világosság legyünk a körülöttünk lévő emberek számára… és megmutassuk nekik, milyen is valójában Isten.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon