Božja “agape“ ljubav

Božja “agape“ ljubav

„Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni.“ —Ivan 3:16

Biblija govori o raznim vrstama ljubavi. Grčka riječ phileo znači prijateljska ili nježna ljubav; eros je strastvena ljubav koju osjećamo prema ljubavniku; agape je uzvišena vrsta ljubavi – ljubav koju Bog ima prema svome Sinu i prema čovjeku. To je ljubav koja žrtvuje i koju vidimo u Ivanu 3:16 „Jer Bog je tako ljubio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina…“

Postoji toliko mnogo stihova na ovu temu; to je stvarno nešto što bi trebali sjesti i osobno proučavati.

Drugi stih koji nas podučava agape ljubavi je Matej 5:44 i govori nam da ljubimo naše neprijatelje i molimo za one koji nas progone.

Nije teško moliti za ljude koji su dobri prema tebi, ali da bi molio za ljude koji su te povrijedili, potrebno se malo rastegnuti.

Lako se družiti sa prijateljima iz crkve. Teže je potražiti osobu koja se osjeća jadno i usamljeno, biti uz nju i saslušati je. To je agape ljubav – žrtvuje svoj komfor za učiniti ono što je pravedno i ispravno.

Ljude možeš ljubiti ’agape ljubavlju’ tako što ćeš biti s njima strpljiv, razumjeti ih, ohrabriti ih ili samo saslušati.

Mi ljudi smo urođeno sebični. Stalno se pitamo: “A ja, što je sa mnom?“

Vrijeme je da proglasimo rat sebičnosti snagom agape ljubavi.

Odlučimo biti ljubazni i dragi prema drugima dok proučavamo što Pismo govori o ljubavi. Neka se agape Božja ljubav u tebi preliva na druge.


Molitva

Gospodine, Tvoja snažna agape ljubav je nevjerojatna. Osnaži me dok objavljujem rat sebičnosti i svjesno donosim odluku da živim život agape ljubavi.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon