Svakodnevni odgovori - Everyday Answers

Savjeti Za Zdravu Sliku O Sebi

Savjeti za zdravu sliku o sebi

Znaš li da je Božja volja imati zdravu sliku o sebi? Znaš li da On želi da istinski voliš sebe onakvim kakav jesi – svoju osobnost, svoje darove i talente, pa čak i svoje hirove?

Priznajem da je bilo vrijeme kad uopće nisam voljela sebe. Bila sam užasno nesigurna i željela sam biti poput drugih. Stalno sam razmišljala što nije u redu sa mnom i to me je držalo zarobljenom! Vidiš, svi imamo neprijatelja, Sotonu, koji se trudi bez prestanka ispuniti naš um negativnim mislima. On želi da se kontinuirano fokusiramo na naše slabosti, meditiramo o njima, a zatim ih izgovaramo. Igrat će na našu nesigurnost i, poput pokvarene ploče, bombardirati nas uvijek iznova istim stvarima. Reći će nam stvari poput:

“Uvijek zabrljaš stvari – kako te Bog može voljeti?”

“Nikad nećeš biti tako dobar kao tvoj brat ili sestra.”

Ili možda ovo: “Ne možeš to učiniti – nisi dovoljno pametan!” On želi da se osjećamo loše zbog sebe, a zatim da se uspoređujemo s drugima. Problem je što ako ne prepoznamo njegove laži i ne zamijenimo ih istinom iz Božje Riječi, počinjemo vjerovati u te stvari o sebi i počinjemo ih govoriti naglas.

Ne mogu opisati koliko priča sam čula o ljudima kojima se kroz cijelo njihovo odrastanje govorilo da su glupi. Roditelji su ih uvjeravali da ‘nikada ništa neće postići u životu’. I bez obzira koliko su talentirani i nadareni, godinama su se morali baviti s ovom pokvarenom pločom u njihovoj glavi. Nekima je trebalo vremena krenuti naprijed – trebalo je vremena ove laži zamijeniti Božjom istinom.

Naše misli i riječi su nevjerojatno važne. Mudre izreke 23:7 kažu da je čovjek onakav kako u sebi misli. Izreke 18:21 kažu da su život i smrt u vlasti jezika i koji ga ljube jest će od ploda njegova.

Dokazano je da više vjerujemo onome što mislimo i govorimo o sebi nego što bilo tko drugi kaže o nama. Zato je tako važno meditirati o dobrim stvarima o sebi. Trebamo aktivno tražiti dobro, a zatim odlučiti razmišljati i govoriti o tome.

Što izgovaraš?

Ako si upoznat s mojim učenjem, znaš da dijelim puno toga o snazi naših misli i riječi, a riječ je o puno više od samog ‘pozitivnog razmišljanja’. Radi se o zamjeni laži s istinom Božje Riječi. Božja Riječ je moćna i ima sposobnost obnoviti naš um i pomoći nam vidjeti sebe onako kako nas Bog vidi. (vidi Rimljanima 12:2). što više znamo što Bog kaže, više ćemo prepoznavati sotonske laži i moći ćemo ih zamijeniti s istinom.

Na primjer, ako te neprijatelj (ili bilo tko drugi) pokuša uvjeriti da nisi vrijedan ljubavi, podsjeti ga što Bog kaže o tebi. Razmisli o ovome i objavi:

„Ja sam Božje dijete i stvoren sam divno i čudesno. On me voli i brine za svaki detalj mog života. On me odabrao još prije nego što sam se rodio. On ima sjajan plan za moj život!“ (Vidi Psalam 139; Rimljanima 8: 38-39: Jeremija 1: 5; 29:11.)

Objavljivanje Božje riječi naglas je promijenilo moj život. Objavljivanje znači ‘reći isto što i’. Za nas je tako važno govoriti ono što Bog kaže i objavljivati Njegovu Riječ, a ne ono što nam osjećaji kažu, drugi ljudi ili okolnosti u kojima se nalazimo.
Potičem te da uzmeš vrijeme i saznaš što Božja Riječ govori o tebi, a zatim to naglas objavljuješ. Iskreno to je jedna od najmoćnijih stvari koju možeš učiniti da promijeniš sliku o sebi i počneš se vidjeti na pozitivan način.

Kad me Gospodin prvi put počeo učiti o tome, sjela sam i napravila popis proklamacija na temelju Svetog pisma. Kad sam završila, imala sam više od 100 pojedinačnih proklamacija! Počela sam ih izgovarati naglas dva puta dnevno kako bih Njegovu istinu pohranila duboko u svoje srce. Na primjer, prije sam se borila sa krivnjom. Jedna od mojih proklamacija je bila (i još uvijek jest): „Ja sam pravednost Božja u Kristu Isusu“ (vidi 2. Korinćanima 5:21). Kad sam prvi put to počela govoriti, zaista sam vjerovala da nisam istinski obraćena. Međutim, tijekom tjedana, mjeseci, godina, Bog je koristio svoju Riječ da me promijeni i pomogne mi vjerovati da sam izmirena s Njim.

Ispovijedanje Božje Riječi je nešto što nastavljam raditi jer sam vidjela rezultate u vlastitom životu. Riječ djeluje i ima silu pobijediti sotonske laži! (vidi Hebrejima 4:12)

To je duhovna istina: kada o sebi govorimo na pozitivan način, počet ćemo vidjeti sebe na zdrav i pozitivan način. Možemo poboljšati svoje mišljenje o sebi samim načinom na koji govorimo!
Stvarno te izazivam da ovu poruku primiš k srcu. Možeš započeti tako što ćeš svako jutro odvojiti čak i samo pet minuta – u putu do posla – kako bi proklamirao pozitivne stvari o sebi, svom životu i danu. Možeš se boriti protiv ‘pokvarene ploče’ i zamijeniti ju riječima koje će stvoriti zdravu sliku o sebi. Dok to činiš, istina Božje Riječi će nadvladati laži i počet ćeš se vidjeti potpuno novim očima.

Zapamti, Bog te voli i jedna o Njegovih najvećih želja je da i ti voliš samog sebe. On ima personalizirani plan za tvoj život koji samo ti možeš ispuniti. On ti želi dati pouzdanje da hrabro koračaš u svoju budućnost, lju

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon