Detașează-te

Detașează-te

„Nu te grăbi să te mânii în sufletul tău, căci mânia locuiește în sânul nebunilor.” (Eclesiastul 7:9)

În viață există anumite lucruri pe care le poți controla – poți controla cu cine îți petreci timpul, ce mănânci și când mergi la culcare, de exemplu. Însă există și multe alte lucruri pe care nu le poți controla, cum ar fi ce spun alții despre tine sau pana de cauciuc pe care o faci în timp ce-ți vezi de treburile urgente. Felul în care reacționezi la ceea ce nu poți controla – oricât de neimportant sau de major ar fi lucrul respectiv – îți determină adesea nivelul de stres, precum și calitatea vieții și a propriei sănătăți.

Am două sugestii de făcut cu privire la cum reacționăm la ceea ce nu putem controla. În primul rând, nu îți asuma responsabilitatea pentru ceea ce nu poți controla. În al doilea rând, îmi place să spun așa: „Fă tot ce poți, roagă-te și lasă-L pe Dumnezeu să facă restul.”

Oamenii care se supără adesea din cauza lucrurilor pe care nu le pot controla suferă în nenumărate moduri. Însă cei care știu să renunțe la acestea se descurcă mult mai bine. Dacă te poți detașa de anumite lucruri nu înseamnă neapărat că nu îți pasă; înseamnă doar că ai acceptat faptul că nu le poți schimba cu nimic în acel moment. Pana de cauciuc s-a petrecut deja. Ar avea sens acum să repari roata cu calm sau să o schimbi; însă nu ar avea niciun sens să te enervezi și să lovești roata cu piciorul. Dacă încercăm să luăm ca atare fiecare factor de stres, atunci nu vom ajunge să explodăm plini de frustrare atunci când ne lovim de inevitabilele piedici din viață.


Dumnezeu poate folosi chiar și o neplăcere sau o frustrare spre binele tău. El îți e mereu alături, deținând controlul. Dacă ai încredere că El va rezolva totul, vei putea întâmpina suișurile și coborâșurile vieții cu pace, bucurie și putere.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon