Čuvaj svoje srce

Čuvaj svoje srce

„Iznad svega čuvaj svoje srce jer iz njega izvire život.“ —Izreke 4:23

U Izrekama 4:23 piše da iznad svega čuvaš svoje srce jer iz njega izvire život razmisli o tome. Što god da je u tvom srcu, na kraju će se pojaviti u tvom svakodnevnom životu. Ono što je unutra izaći će van, gdje svatko to može vidjeti.

Zato je iznimno važno voditi računa o tome kojim stvarima dopuštamo oblikovati naše srce. Ja ne želim da nešto gadno, grešno i sebično izađe iz mog srca i ošteti moje odnose sa drugima, a sumnjam da i ti to želiš.

Veliki dio čuvanja svog srca znači učiti kontrolirati naše misli, riječi, raspoloženje i opći pogled na svijet. Obično ono što misliš izađe van kroz ono što govoriš.

Ono što govoriš utječe na to kako se osjećaš, a to se onda odrazi na tvoje cjelokupno ponašanje.

To određuje kako ćeš se nositi u raznim okolnostima u svakodnevnom životu  –  hoćeš li imati mir ili se raspasti u stresnoj situaciji. Također, to upravlja načinom na koji reagiraš prema drugima – sa suosjećanjem i razumijevanjem ili osudom i ohološću – pogotovo kada se ne slažeš s njima!

Možeš pokušati sačuvati svoje unutarnje misli od toga da postanu riječi i stavovi, ali smatram da je mnogo lakše imati pobožne misli. Provedi vrijeme u Božjoj prisutnosti i dopusti Duhu Svetome da ispuni tvoje srce Božjom dobrotom.


Molitva

Gospodine, želim da moje srce bude ispunjeno mislima i željama koje su od Tebe. Znam da će se moje srce mijenjati na bolje kad provodim više vremena u Tvojoj prisutnosti i usredotočim se na Tebe. To će utjecati na ostatak mog života jer ću Ti biti sličniji.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon