Misli i riječi su prisno povezane

Misli i riječi su prisno povezane

„Srce mudroga urazumljuje usta njegova i umnaža pouku na usnama njegovim. Prijazne su riječi saće meda; slatke su duši i lijek su kostima.“ – Izreke 16:23-24

Izreke 16:23-24 nam pokazuju da su naše misli i riječi prisno povezane. One su poput kosti i srži – tako blizu da ih je teško podijeliti (vidi Hebrejima 4:12). Zbog toga je važno da imamo ugodne misli, tako da možemo imati ugodne riječi.

Naše misli su tihe riječi koje samo mi i Gospodin čujemo, ali te riječi utječu na našeg nutarnjeg čovjeka, naše zdravlje, našu radost i naš stav. Stvari o kojima razmišljamo znaju izaći iz naših usta i ponekad čine da izgledamo nerazumno, ali ako živimo na Božji način, naše misli i riječi mogu učiniti naš život ugodnijim.

Nemoj se zavaravati da možeš pustiti svoje misli da idu u bilo kojem ovozemaljskom smjeru, pa se zatim pretvarati tako što ćeš izgovarati pobožne riječi. Oboje, i misli i riječi, mogu biti ugodne ili mogu biti negativne i grešne. Ne postoji sredina.

Počni djelovati u Kristovim mislima i zakoračit ćeš u sasvim novo područje življenja. Dok provodiš vrijeme dopuštajući Njemu prilagoditi tvoje misli, nećeš morati razmišljati da li će tvoje riječi koje izgovaraš biti ugodne ili ne. Jednostavno, to će doći prirodno!


Molitva

Bože, shvaćam da su moje misli i riječi povezane. Ne želim pokušavati lažno predstavljati izvana ono što iznutra nije stvarno. Molim te, radi Ti u mojim mislima tako da mogu izgovarati ugodne i pobožne riječi.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon