“Neto govor“

“Neto govor“

„Mnoštvo riječi ne biva bez grijeha, a tko zauzdava usne svoje, razuman je.“ – Izreke 10:19

Svi trebamo naučiti kako uspostaviti i održavati granice s našim riječima. U Izrekama 10:19 stoji pisano: „Mnoštvo riječi ne biva bez grijeha, a tko zauzdava usne svoje, razuman je. Drugim riječima, ljudi koji puno pričaju često se nađu u nevolji.

Budući da naše riječi nose toliku snagu, moramo naučiti govoriti samo onda kada je to potrebno. Ja to nazivam ’neto govor’. Kad primimo plaću, većina nas primi neto iznos. Ostatak, od bruto iznosa, je već odbijen (uklonjen). Isti princip trebamo primijeniti na naš govor.

Trebaš ukloniti određene riječi iz svog govora prije nego što iziđu iz tvojih usta. To uključuje negativne izjave, ogovaranja, neiskrena laskanja, sarkazam i grube šale.
Umjesto toga, odluči govoriti dobro o drugima. Pronađi i fokusiraj se na njihove dobre kvalitete, a oni će biti zahvalni i ohrabreni. Tako ćeš se sačuvati od nevolje.


Molitva

Gospodine, želim ’neto govor’ u svom životu i držati se podalje od nevolja. Osnaži i ohrabri me dok živim po Tvojim uspostavljenim granicama u mom govoru.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon