Božja agape ljubezen

Božja agape ljubezen

Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor veruje vanj, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. (Janez 3,16)

Sveto pismo govori o različnih vrstah ljubezni. Grška beseda phileo pomeni “prijateljstvo ali nežno naklonjenost.” Potem je tu eros, ki pomeni strastno ljubezen, kakršno gojimo do svojega izbranca. Ampak tu je še tretja vrsta – višja vrsta ljubezni.

Agape je vrsta ljubezni, ki jo Bog izkazuje svojemu Sinu in človeštvu. Ta ljubezen (se) žrtvuje … Taka je ljubezen, ki jo vidimo v Evangeliju po Janezu 3,16: Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina …

Veliko je odlomkov na to temo; tako je pomembna, da se morate usesti in jo sami preštudirati. Drugi odlomek, ki razlaga pojem agape ljubezni, najdemo v Evangeliju po Mateju 5,44. Naroča nam, naj ljubimo svoje sovražnike in molimo za tiste, ki nas preganjajo.

Ni težko moliti za tiste, ki so dobri do vas. Molitev za tiste, ki so vas prizadeli, pa zahteva napor. Lahko se je družiti s prijatelji iz cerkve. Težje pa je poiskati in osamljene in jih nekaj časa samo poslušati. To je agape ljubezen. Žrtvujete svoje udobje, da naredite, kar je prav.

Lahko “agape ljubite” tako, da ste potrpežljivi z ljudmi, jih razumete, jih ohrabrite ali pa molčite, kadar je treba. Kot ljudje smo po naravi sebični, nenehno se sprašujemo: “Kaj pa jaz?” Čas je, da sebičnosti napovemo vojno z močjo agape ljubezni.

Čas je, da smo namenoma dobri in ljubeči do ljudi, kot proučujemo in razumemo svetopisemsko pojmovanje ljubezni. Naj agape Božja ljubezen v vas preplavlja druge.


Kratka molitev

Gospod, Tvoja mogočna agape ljubezen je neverjetna. Okrepi me, ker napovedujem vojno sebičnosti in ker sem se odločil, da bom namerno živel v agape ljubezni.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon