Posvečena, obrezana ušesa

Posvečena, obrezana ušesa

Komu naj jaz [Jeremija] govorim in koga naj svarim, ki bi poslušal? Glej, njihova ušesa so neobrezana [nikoli niso sklenila zaveze z Bogom ali se posvetila Njegovi službi], ne morejo poslušati (biti pozorna) ali ubogati. (Jeremija 6,10)

Kadarkoli nam Bog govori in se delamo, kot da Ga nismo slišali, naša srca nekoliko otrdijo in sčasoma Ga izjemno težko slišimo. Prej ali slej naša trdovratnost oslabi našo sposobnost, da sploh slišimo Njegov glas. Vedno ko se obrnemo od tega, kar vemo, da je prav, postanemo nekoliko bolj trmoglavi, vse dokler nismo popolnoma gluhi za Njegovo vodstvo.

V današnji vrstici vidimo, da je Bog želel, naj Jeremija posvari Njegovo ljudstvo pred neizbežnim uničenjem, vendar niso bili zmožni slišati njegovega glasu zaradi neobrezanih ušes (niso bila v zavezi z Bogom). Kako tragično!

Prav nasprotno pa vidimo v Evangeliju po Janezu 5,30: Jezus je imel posvečena (oddvojena), obrezana ušesa. Verjamem, da je to ena izmed najpomembnejših vrstic na temo poslušanja Boga v Svetem pismu: »Jaz sam od sebe ne morem ničesar storiti [neodvisno, po lastni volji – ampak samo tako, kot me je naučil Bog, in ko mi nekaj naroči]. Kakor slišim, sodim [odločim se tako, kakor mi je rečeno, kakor glas pride do mene], in moja sodba je pravična (prava, pravilna), ker ne iščem svoje volje in se ne posvetujem z njo [nimam nobene želje, da bi delal, kar je všeč meni, mojim ciljem, mojim namenom], ampak iščem le voljo in veselje Očeta, ki me je poslal.«

Jezus ni storil ničesar, dokler ni slišal Očetovega glasu glede določene stvari. Samo predstavljajte si, kako drugačno bi lahko bilo naše življenje, če bi že prej prosili Boga za nasvet, ne pa šele takrat, ko Ga potrebujemo, da nas reši iz zmede, ki smo jo sami povzročili, ker Ga nismo iskali.


BOŽJA BESEDA ZA VAS DANES: Prisluhnite svojemu srcu, preden se odločite.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon