Samoobvladovanje, ne neobrzdanost

Samoobvladovanje, ne neobrzdanost

Tista pa, ki teka za užitki in zadovoljstvom [se prepušča razkošju in neobrzdanosti], je mrtva, kljub temu da [še] živi. (1 Timoteju 5,6)

Nekoč sem opazila prstan, ki sem si ga želela in bi si ga lahko privoščila, ker sem prihranila nekaj denarja. Vzela sem si čas in sem molila glede tega, preizkusila svoje občutke, ker ga nisem takoj kupila, in potem sem vprašala: »Bog, ali je v redu, če si kupim ta prstan? Ti veš, da bom s tem denarjem naredila to, kar Ti želiš, ampak rada bi ga imela, če je to v redu.«

Ker nisem čutila nobenega prepričevanja, da ga ne bi smela kupiti, sem ga.

To bi bil dober konec zgodbe, ampak tam je bilo več – zapestnica. Prodajalec mi je rekel: »Ta je na razprodaji, ampak samo do jutri. In na vas je videti krasna.«

Oklevala sem, ampak sem šla poiskat Dava misleč, da mi jo bo morda on kupil.

Dave jo je pogledal. Mislil je, da je lepa, in je rekel: »No, seveda jo lahko dobiš, če si jo želiš.«

V srcu sem vedela, da ne bi smela kupiti tiste zapestnice. Če bi jo kupila, to zagotovo ne bi bil greh, vendar sem vedela, da bi mi v tistem času bolj koristilo, da razvijam značaj in odkorakam stran od tega, kar mi je bilo sicer všeč, ampak nisem zares potrebovala.

Takrat se mi je zdelo, da me bo Bog morda kasneje sprostil in bi jo lahko dobila, če bi si jo še želela. Tistega dne, ko sem kupila prstan, preprosto nisem imela miru, da bi kupila še zapestnico. Ko se zdaj oziram nazaj, vidim, da je samoobvladovanje, ki sem ga vadila tisti dan, prineslo več zadovoljstva kot neobrzdanost.

Če si resnično želimo biti srečni, moramo prisluhniti Bogu. Dal nam bo vedeti, ali je nekaj prav za nas ali ne.


BOŽJA BESEDA ZA VAS DANES: Naj vas Bog vodi v manjših in tudi v večjih življenjskih odločitvah.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon