Sveti Duh govori našemu duhu

Sveti Duh govori našemu duhu

In ko pride On, bo prepričal svet in mu pričeval in dokazoval glede greha, glede pravičnosti (iskrenosti, poštenosti srca in prave drže do Boga) in glede sodbe. (Janez 16,8)

Sveti Duh govori našemu duhu, da bi nas opozoril, nam pokazal na greh in nas prepričal o pravičnosti. Njegovo opozorilo naj bi nas prepričalo, da se pokesamo, kar pomeni, da se obrnemo in gremo raje v pravo smer kot napačno, v katero trenutno hodimo.

Opozorilo, prepričanje je popolnoma drugačno kot obsodba. Potrebovala sem veliko časa, da sem se tega naučila. Nehote sem padala pod obsodbo vsakokrat, ko me je Sveti Duh opozoril na nekaj v mojem življenju, kar ni bilo skladno z Božjo voljo. Opozorilo, prepričanje je namenjeno temu, da nas potegne iz nečesa, nam pomaga dvigniti se više v Božjo voljo in načrt za naše življenje. Po drugi strani pa nas obsodba pritisne k tlom in nam naprti težo krivde.

Občutiti zdrav sram ali krivdo, takoj ko smo opozorjeni na greh, je normalno. Potem ko se pokesamo greha, pa občutek krivde ni več niti zdrav niti Božja volja. V zgodbi o ženi, ki so jo ujeli pri prešuštvovanju (gl. Janez 8,3–11), Jezus pokaže in potrdi, da obsodba vodi le v smrt, medtem ko nas opozorilo osvobodi za novo življenje brez greha.

Ker nas Bog ni obsodil, lahko brez strahu molimo: »Gospod, pokaži mi moj greh. Opozori me, kadarkoli naredim kaj proti Tvoji zapovedi ljubezni do drugih ali kadar me kaj odvrača od izpolnjevanja Tvoje volje. Ohranjaj mojo vest občutljivo na Tvoj glas. Daj mi moč, da bom svoboden/-na greha. Amen.« Ko živimo na ta način, naša občutljivost za Božji glas naraste.


BOŽJA BESEDA ZA VAS DANES: Satan obtožuje; Sveti Duh prepričuje.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon