Usmilite se svojega sovražnika

Slišali ste, da je bilo rečeno: »Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika.« Jaz pa vam pravim: Ljubite svoje sovražnike in molite za tiste, ki vas preganjajo. (Matej 5,43–44)

Rada imam film El Cid, zgodbo o človeku, ki je združil Španijo in postal velik junak.

Kristjani so se stoletja borili z Mavri. Sovražili in pobijali so se med seboj. El Cid je v bitki zajel pet Mavrov, a jih ni hotel ubiti, saj je dognal, da ubijanje nikoli ne prinese nič dobrega. Verjel je, da bo, če se bo usmilil sovražnikov, to spremenilo njihova srca in bosta potem lahko obe skupini živeli v miru.

Eden izmed ujetih Mavrov je izjavil: »Vsakdo lahko ubija, ampak edinole pravi kralj se lahko usmili svojih sovražnikov.« Zaradi enega samega dejanja El Cidove naklonjenosti, so se mu od tedaj sovražniki ponudili kot prijatelji in zavezniki.

Jezus je pravi Kralj, je dober, prijazen in usmiljen do vseh, celo do teh, ki Ga sovražijo. Lahko naredimo kaj manj, kot da posnemamo Njegov zgled? Ali lahko prav zdaj pomisliš na nekoga, ki mu lahko izkažeš milost? Biti usmiljen in dober, še posebej do sovražnika, je morda ena izmed najmočnejših stvari, ki ste jih kdajkoli storili.

Kratka molitev

Gospod, to sicer ni lahko, a želim biti takšna oseba, ki se usmili vseh, celo sovražnika. Odločam se, da bom po Tvoji milosti živel/-a tako, da bom izkazoval/-a milost.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon