Blagoslivljaj svoje neprijatelje

Blagoslivljaj svoje neprijatelje

„Blagoslivljajte one koji vas progone [one koji su u svom stavu okrutni prema vama], blagoslivljajte, a ne proklinjite!“ —Rimljanima 12:14

Znamo da je ispravna stvar oprostiti, pa čak i kad je jako teško. Međutim, samo nekolicina nas preduzme sljedeći korak koji Bog želi da preduzmemo.

Uobičajena zabluda je da sve što trebamo učiniti je odlučiti oprostiti i naš posao se tu završava. Ali Isus je rekao:“Blagoslivljajte one koji vas proklinju i molite za one koji vas zlostavljaju [koji vas kleveću, sramote, omalovažavaju i zlostavljaju].“ – Luka 6:28

Osim toga, Rimljanima 12:14 kaže da trebamo blagoslivljati one koji nas progone i okrutno se ponašaju prema nama.

Mi moramo aktivno blagoslivljati naše neprijatelje. Bog nas poziva da iskazujemo milost ljudima koji to ne zaslužuju. Zašto?

Kad oprostiš, to otvara vrata Bogu da te iscijeli. S druge strane, to ne utječe mnogo na osobu koja te je povrijedila. Ali kada ih ti blagoslivljaš, zapravo moliš Boga da im donese istinu kako bi se mogli pokajati i iskusiti istinsku slobodu koju On pruža.

Praštanje oslobađa tebe…blagoslivljanje oslobađa tvoje neprijatelje.


Molitva

Bože, zahvaljujem Ti što mi pomažeš hodati u oprostu, ali se ne želim tu zaustaviti. Blagoslovi one koji su me povrijedili. Kao što si donio iscjeljenje u moj život, donesi iscjeljenje i u njihove živote kako bi mogli iskusiti Tvoju dobrotu i hodati u Tvojoj ljubavi.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon