Molitve pravednika

Molitve pravednika

„Ilija bijaše čovjek baš kao i mi; usrdno se pomoli da ne bude kiše i kiše nije bilo na zemlji tri godine i šest mjeseci.“ – Jakovljeva 5:17

Jakov nam govori da mnogo može molitva pravednika ako je žarka (Jakov 5:16). Takva osoba vjeruje u Isusa za spasenje i oproštenje grijeha; nije pod osudom – ima pouzdanje u Boga i u silu molitve. To ne znači da je ta osoba bez ikakvih nedostataka u životu.

Ilija je bio Božji čovjek koji se nije uvijek ponašao savršeno, ali nije dopuštao da mu njegove nesvršenosti ukradu pouzdanje u Boga. Ilija je imao vjere, ali ponekad u njegovom životu vidimo i strah. Bio je poslušan, ali ponekad i neposlušan. Volio je Boga i želio je ispuniti Njegovu volju, i zazivao Ga nad svojim životom. Ponekad je i popuštao pred ljudskim slabostima i pokušavao izbjeći posljedice.

U 1. Kraljevima 18 vidimo ga kako se kreće silovito, zaziva vatru s neba i ubija 450 Baalovih proroka. Sljedeća slika koju vidimo je kako bježi od Jezabele, negativan je i depresivan, pa čak želi i umrijeti.

Kao i mnogi od nas, Ilija je dopustio svojim emocijama da prevladaju. Bio je ljudsko biće poput nas, a opet je molio snažne molitve. Njegov primjer bi nam trebao pružiti dovoljno ‘biblijske snage’ da pobijedimo osudu kad se podigne da nam kaže da ne možemo snažno moliti zbog svojih slabosti i mana.


Nikad ne podcjenjuj silu pouzdane, djelotvorne i gorljive molitve.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon