»Ujeto govorjenje«

Kjer je veliko besed, ne manjka greha, kdor pa brzda svoje ustnice, je moder (razumen, dojemljiv). (Pregovori 10,19)

Prav vsi se moramo naučiti, kako s svojimi besedami vzpostavljamo in ohranjamo meje. Pregovori 10,19 navajajo: »Kjer je veliko besed, ne manjka greha, kdor pa brzda svoje ustnice, je moder.« Drugače povedano: Ljudje, ki veliko govorijo, se pogosto znajdejo v težavah.

Naše besede nosijo veliko moč; zato se moramo naučiti, da govorimo samo to, kar je treba povedati. Temu rada rečem »ujeto govorjenje«. Ko dobimo plačo, večina izmed nas prejme neto plačo – vse prispevke so že odšteli od bruto plače.

To načelo lahko prenesemo tudi na naš govor.

Odstraniti morate določeno vrsto besed iz svojega besednjaka, preden sploh izletijo iz vaših ust. To vključuje negativne izjave, opravljanje, ogovarjanje, neiskreno laskanje, sarkazem, neotesane šale in zabavanje na grob način. Raje se odločite, da boste govorili dobro o drugih, poiščite in se usmerite na njihove dobre značilnosti. Oni bodo to cenili in hkrati bodo spodbujeni, vi pa se ne boste znašli v težavah!

Kratka molitev

Gospod, želim si »ujetega govora«, kjer pazim na besede in se izognem težavam. Okrepi in spodbujaj me, ko svojim besedam postavljam Tvoje meje.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon