Učimo se iz Jezusove molitve

Učimo se iz Jezusove molitve

Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo. (Luka 23,34)

Prepričana sem, da način, kako ljudje molijo, in stvari, za katere molijo, razkrivajo veliko o njihovem značaju in duhovni zrelosti. Bili so časi, ko moje molitveno življenje ni kazalo prav veliko duhovne zrelosti. Kljub temu da sem sprejela Jezusa kot svojega Odrešenika, bila izpolnjena s Svetim Duhom in sem že poučevala Božjo besedo, so bile moje molitve pomilovanja vredne, klavrno mesene. Ko sem molila, sem imela seznam prošenj, za katere sem bila prepričana, da jih mora Bog uslišati, če hočem biti srečna – vse so se nanašale na naravne stvari: »Gospod, naj naša organizacija raste. Daj nam nov avto; naredi to; naredi ono. Spremeni mojega moža. Naj se otroci lepo obnašajo,« in tako dalje in tako dalje.

V odgovor mi je Bog rekel le: »Želim, da raziščeš Jezusove in Pavlove molitve. Potem pa se bova pogovorila o tvojih molitvah.« Seveda je v Svetem pismu ogromno molitev, še posebej v Psalmih, ampak Bog me je usmeril, naj molim Jezusove molitve, zapisane v Evangelijih, in Pavlove molitve, ki jih najdemo v Pismih.

Ko sem začela moliti tako, kot je molil Jezus, sem odkrila, da ni močnejšega načina molitve, kot je moliti Božjo besedo, ker nam kaže, kaj je pomembno Njemu. Molil je tako, kot beremo v današnji vrstici in mnogo drugih, vključno z Njegovo molitvijo: »Posvéti jih [očisti, oddvoji, odberi jih zase, naredi jih svete] v Resnici (z Resnico); Tvoja Beseda je Resnica« (Janez 17,17); Njegovo molitvijo za slogo, enotnost med Njegovimi ljudmi (gl. Janez 17,23); in Njegovo molitvijo za Petra: »Molil sem posebej zate [Peter], da ne opeša (ne izgine) tvoja vera« (Luke 22,32).

Spodbujam vas, da berete Evangelije in si ogledate, kako je Jezus molil; potem sami molite podobno, ko Bogu govorite in Ga poslušate.


BOŽJA BESEDA ZA VAS DANES: Molite, da vam Bog razodeva svojo ljubezen in da se boste tega zavedali.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon