Um, volja in čustva

Um, volja in čustva

Mi imamo um Kristusa (Mesije) in se oklepamo misli (občutkov in namenov) Njegovega srca. (1 Korinčanom 2,16)

Ko povabimo Jezusa v svoje srce, si Sveti Duh naredi dom v nas. Iz tega položaja v srcu, ki je središče našega bitja, začne Sveti Duh očiščevalno delo v naši duši (našem umu, volji in čustvih).

Naš um pove, kaj mislimo mi, ne pa tega, kar misli Bog. Sveti Duh deluje v nas, da bi to spremenil. Moramo se naučiti, kako naj razmišljamo v strinjanju z Bogom, kako naj bomo posode za Boga, skozi katere bo mislil. Stare misli moramo sami prečistiti, nove misli – misli od Boga – pa morajo postati del našega razmišljanja.

Naša čustva povedo, kaj čutimo mi, ne pa tega, kar čuti Bog glede okoliščin, ljudi in odločitev, ki jih sklenemo. Kot pravi Psalm 7,10b, Bog preiskuje in preizkuša naša čustva. Dela z nami, vse dokler nas ne ganejo zgolj človeška čustva, ampak Njegov Duh.

Naša volja pove, kaj si želimo mi, ne pa tega, kar si želi Bog. Volja preglasi čustva in celo misli. Lahko jo uporabljamo, da naredimo, kar je prav, čeprav ne čutimo tako. Imamo svobodno voljo, zato nas Bog nikoli ne sili, da bi nekaj storili. On nas vodi po svojem Duhu v to, kar ve, da je dobro za nas, vendar pa moramo končno odločitev sprejeti sami. Bog želi, da bi redno sklepali take odločitve, ki so v skladu z Njegovo voljo, ne našo.

Ko ta tri področja našega življenja – um, volj in čustva – pridejo pod vladavino Jezusa Kristusa in pod vodstvo Svetega Duha, postajamo kot verniki vse zrelejši.


BOŽJA BESEDA ZA VAS DANES: Lahko nadzirate svoja čustva, namesto da dovolite, da čustva nadzirajo vas.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon