Când e în regulă să spui „nu”

Când e în regulă să spui „nu”

Eu singur nu pot… căci este prea greu pentru mine. —Numeri 11:14

În Numeri 11, Moise ne dă un exemplu despre ceea ce putem face atunci când suntem sub stres. El era sub o mare presiune – Moise conducea israeliții prin pustie în ceea ce ar fi trebuit să fie o excursie de unsprezece zile care, în schimb, a durat patruzeci de ani!

Oamenii erau deprimați și se plângeau de situația lor. În versetul 14, Moise Îi spune lui Dumnezeu: „Eu singur nu pot să port pe tot poporul acesta, căci este prea greu pentru mine”. Ca și Moise, este bine să spunem: „Am ajuns la limită”. Da, Scriptura spune că pot să fac toate lucrurile prin Hristos care mă întărește (Filipeni 4:13), dar asta se referă într-adevăr la momentele când ne confruntăm cu diferite încercări și situații, pe care ne ajută Dumnezeu să le depășim.

Nu înseamnă că ar trebui să ne asumăm atât de multe responsabilități încât să ajungem la epuizare, cum ar fi o femeie care are cinci copii, lucrează cu normă întreagă și slujește la biserică, etc.

Uneori este prea mult… și e în regulă să recunoști asta. De asemenea, este bine să spui „nu” unor lucruri, astfel încât să te poți bucura cu adevărat de viață așa cum a intenționat Dumnezeu.

Să-ți dau o veste: nu trebuie să fim ca toți ceilalți sau să ținem pasul cu altcineva. Dumnezeu i-a creat pe unii oameni care se ocupă de multe lucruri, dar mulți oameni nu sunt creați astfel.

Fiecare dintre noi trebuie să fim ceea ce ne-a creat Dumnezeu să fim și nu trebuie să ne cerem scuze pentru aceasta. Fiecare dintre noi trebuie să găsim, în mod individual, limita de responsabilități pe care Dumnezeu le-a stabilit-o pentru noi ca să ne putem bucura de viață, în loc să ne îmbolnăvim din cauza stresului și presiunii prea mari.

Când ajungi la limită, mergi la Dumnezeu, la fel ca Moise. El te va ajuta să găsești un stil de viață mai sănătos.


Rugăciune

Doamne, câteodată este greu să mă opresc și să spun „nu” mai multor responsabilități. Ajută-mă să trăiesc în echilibru, așa cum m-ai creat Tu, ca să pot avea pacea Ta și să mă pot bucura de viață.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon