Isten agapé szeretete

Isten agapé szeretete

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött fiát adta, hogy aki hisz őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” —Jn 3:16

A Biblia többféle szeretetről beszél. Van egy görög kifejezés, a „phileo”, aminek a jelentése „barátság vagy gyengéd odafigyelés”. Aztán van az „eros”, ami szenvedélyes szeretetet jelent, amit a szerelmesünk iránt érzünk. És van egy harmadik fajta– egy magasabb szintű szeretet. Az agapé, az a szeretet, ahogy Isten szereti a fiát és az embereket. Ez a szeretet áldozatot hoz. …ez az a szeretet, ami János 3:16-ban van leírva: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött fiát adta…”

Nagyon sok ige van ebben a témában. Ajánlom, hogy szánj időt arra, hogy áttanulmányozd ezeket személyesen. Egy másik igerész, ami az agapé szeretetről beszél a Máté 5:44-ben található. Ez azt mondja, hogy szeretnünk kell ellenségeinket és imádkoznunk kell azokért, akik üldöznek minket. Nem nehéz azokért imádkozni, akik jók hozzánk. De bizony kihívás azokért imádkozni, akik megbántottak. Könnyű a gyülekezeti barátainkkal időt tölteni. De jóval nehezebb azokkal kapcsolatot kialakítani, akik nehézkesek, magányosak, és csak hallgatni őket egy darabig. Ez az agapé szeretet. Feláldozni a kényelmedet azért, hogy a helyes dolgot tedd. Szeretheted agapé szeretettel az embereket, úgy is, ha türelmes vagy hozzájuk, megérted őket, bátorítod őket, vagy épp csendben maradsz, és nem mondasz semmit.

Mivel azonban emberek vagyunk és eredendően önzők, folyamatosan azt kérdezgetjük magunkban: ”De velem mi lesz?” Itt az ideje harcot hirdetni az önzés ellen az agapé szeretet ereje által. Ahogy egyre inkább megértjük a szeretetről szóló igéket, itt az idő, hogy tudatosan kedvesek legyünk az emberekhez és szeressük őket.  Engedjük, hogy Isten bennünk lévő agapé szeretete átfolyjon rajtunk keresztül másokra.


Ima

Uram, a Te erőteljes agapé szereteted olyan csodálatos. Erősíts meg, ahogy harcot hirdetek az önzés ellen, és tudatosan agapé szeretetben próbálom élni az életem.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon